Boervolk Geskiedenis

Hugenoot


Hugenoot

Die Hugenote was Protestante in Frankryk, of wat uit Frankryk gevlug het, gedurende die 16de en 17de eeue. Die Hugenote was Calviniste en het dus besware gehad teen Katolieke sienings en gebruike. Die aantal Hugenote het aansienlik toegeneem tussen 1555 en 1562, hoofsaaklik adellikes en stadsbewoners. Teen 1562 was daar ‘n geskatte twee miljoen Hugenote.

Die woord Hugenoot is ontleen aan die Frans huguenot wat afkomstig is van die Geneefse eyguenots, bondgenote teen die hertog van Savoye, van die Switserse Duits Eidgnosse(n), eedgenote, bondgenote wat vanaf die 14de eeu die algemene aanduiding vir inwoners van die Switserse konfederasie was. Die variant huguenot is waarskynlik beïnvloed deur die naam van een van die leiers van die opstand teen die hertog van Savoye, Hugues de Besançon uit Genève. Die meeste Switsers wat in opstand gekom het was voorstanders van die Reformasie en die term is aanvanklik deur die katolieke as ‘n skelwoord gebruik. Franse protestante het die skelnaam as erenaam begin gebruik. Veral tydens die bewind van die konings Frans II (1559–60) en Karel IX (1560–74) het dit groot politieke betekenis verwerf.

Vervolging

Daar was wedersydse geweld en aanvalle tussen die hugenote en die katolieke. Die toestand het gou tot na aan burgeroorlog ontwikkel. Gedurende die grootste deel van die 16de eeu is die hugenote vervolg, wat teen die einde van daardie eeu tot grootskaalse interne geloofsoorloë gelei het. In 1561 het die Edik van Orléans egter die vervolging vir ‘n paar jaar gestop, en met die Edik van Sint-Germain is hugenote se geloofsvryheid vir die eerste keer erken (17 Januarie 1562). In 1572 is duisende hugenote tydens die St Bartholomeusnagslagting vermoor, en amnestie is die volgende jaar toegestaan. Die vyfde heilige oorlog teen die hugenote het op 23 Februarie 1574 begin, en konflik het aan en af aangehou tot 1598 toe koning Hendrik IV die Edik van Nantes uitgevaardig het wat protestante volle geloofsvryheid en gelyke regte met katolieke gegee het.

Lodewyk XIV het die protestante weer begin vervolg. Hy het sy soldate gebruik om dragonades toe te dien wat sake so ondraaglik gemaak het dat baie gevlug het. Hy het uiteindelik die “onherroeplike” Edik van Nantes herroep in 1685 en het Protestantisme onwettig verklaar met die Edik van Fontainebleau. Hierna het baie hugenote na omliggende protestante lande gevlug, soos die Republiek van die Sewe Verenigde Nederlande en veral Pruise, waar die kalvinistiese Groot Keurvors Frederik Willem hulle verwelkom het om sy oorloggeteisterde en onderbevolkte land te help opbou.

Die Hugenote vlug

Die Hugenotemonument te Franschoek

Die Hugenotemonument te Franschoek

Op 31 Desember 1687 het ‘n groep Hugenote per skip vanaf Nederland, waarna hulle te vore uit Frankryk gevlug het, na Suid-Afrika geseil. In die volgende jaar begin die georganiseerde emigrasie van Franse Hugenote vanuit Nederland na die Kaap die Goeie Hoop, waar die setlaars hulle hoofsaaklik in die omgewing van die huidige Franschhoek gevestig het. Die Hugenote het ‘n groot rol in die geskiedenis van Suid-Afrika gespeel, veral in wynbou, en baie Suid-Afrikaners het vandag nog Franse vanne. Die Hugenotemonument in Franschhoek is op 7 April 1948 ingewy.

Duisende ander het na die dertien Britse kolonies in Noord-Amerika gevlug. Onder hulle was ‘n silwersmit Apollos Rivoire, wat later sy naam sou verengels. Hy gee later dié naam en sy beroep aan sy seun, Paul Revere, ‘n beroemde Amerikaanse revolusionêr. Vele het ook gevlug na Engeland en Ierland.

Die regte van Hugenote in Frankryk is gedeeltelik herstel met die Edik van Verdraagsaamheid op 28 November 1787. Daar woon vandag nog steeds baie min Protestante in die omgewing van die stad Montpellier in die suide van die land.

Verwysings

  1. Etymologisch Woordenboek van het Nederlands, Besoek op 26 Desember 2007

Eksterne skakels en bronne

15516total visits,18visits today

Advertising